Wat is een Retül FIT meting?

Retül Fit is meer dan gewoon maar een Bike Fit, het is een manier om meer te weten te komen over je lichaam, de oorzaak van je pijntjes en kwaaltjes, en hoe je met een goede pasvorm je fietsdoelen kunt behalen. De Retül Fit meting is de opvolger van de BG Fit (Body Geometry Fit van Specialized).

Met behulp van de 3D motion capture-technologie meet het Retül-systeem nauwkeurig elke bewegingsgraad en millimeter van de afstand, zodat u en de fitter data krijgen ter ondersteuning van de keuzes die worden gemaakt tijdens de afstelling van uw fietsuitrusting en persoonlijke rijervaring.

Waarom raden wij een Retül FIT meting aan?

Voor fietsers met ervaring in de sport, met klachten die fietsplezier bedreigen, of voor fanatiekelingen die een hoger prestatieniveau willen bereiken, bieden wij dynamische metingen aan. Uren trainen of sportief recreëren op een racefiets of mountainbike vraagt om een ideale krachtenbalans. Een verkeerde fietspositie kan namelijk langdurige pijnklachten of blessures tot gevolg hebben. Of het nu gaat om tintelende vingers, een doof gevoel in de voeten of pijn in bijvoorbeeld knie of schouderbladen, de meeste van deze klachten kunnen herleid worden naar een inefficiënte houding op de fiets. Zo kunnen bij een te lage of te hoge zadelpositie bijvoorbeeld blessures in knieën en/of de rug ontstaan. Bij een verkeerde afstelling van het stuur ontstaan vaak blessures aan de nek, schouders en armen. Allerhande klachten of zelfs slijtage aan gewrichten kunnen met Retül FIT voorkomen dan wel opgelost worden.

Fietsen is een eenvoudige 2-dimensionale beweging die plaatsvindt op een symmetrisch gebouwde fiets. Het menselijk lichaam is echter in veel gevallen niet symmetrisch. Deze asymmetrie kan zowel in de lengtes van de lichaamsdelen liggen als wel in de beweeglijkheid hiervan. Bij aanschaf van een nieuwe fiets bieden wij iedere klant een statische meting waarbij op basis van de vastgestelde lichaamsmaten en de sportieve doelen een geschikte fiets geselecteerd wordt, waarna deze correct afgesteld kan worden. Deze manier van meten geeft de voor u optimale zitpositie waarbij zowel prestatie als comfort leidraad zijn. Een statische meting geeft echter enkel een goed onderbouwde uitgangspositie De praktijk zal uit moeten wijzen of de wetenschap gelijk heeft. Ook hierbij kunnen wij u van dienst zijn, door middel van een zogenaamde dynamische fietsmeting. De praktijk wordt hiermee zogezegd een handje geholpen.

Een juiste meting kan blessures voorkomen en prestatie verbeterend werken, want een dynamische fietspositiemeting geeft exacte informatie over de manier waarop wordt gefietst. Fietsen doe je immers bewegend en niet stilzittend. Door de juiste fietspositie worden de trapfrequentie en de trapkracht veel beter benut. Het doel is het optimaliseren van de fietshouding om op een verantwoorde manier zo comfortabel mogelijk en uiteindelijk zo hard mogelijk te kunnen fietsen.

Wat gebeurt er tijdens een dynamische fietspositie meting?

De dynamische fietspositiemeting is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij op basis van toepassing van biomechanische studies de meest ideale fietshouding wordt bepaald. Dit gebeurt op basis van meerdere statische en dynamische metingen.

  1. Pre-FIT Interview: Elke FIT begint met een kort gesprek over de doelen, geschiedenis, wensen en behoeften van de rijder.
  2. Flexibiliteitstest: Van daaruit zal de fitter ervoor zorgen dat u op de fiets stapt (uw bestaande fiets of een Retul Fit fiets) om LED-markeringen op 8 anatomische punten van je lichaam te plaatsen die worden gevolgd door het Retül Vantage Motion Capture-systeem. Het Retül Vantage-systeem wordt gebruikt om real-time, driedimensionale gegevens van elke pedaalslag te verzamelen, waardoor een dynamische meting ontstaat.
  3. Real-time gegevens: De real-time dynamische gegevens zijn gebundeld in de Retül Bike Fit-software, zodat de monteur naar de cijfers kan kijken, die graden van beweging laten zien die niet met het blote oog te zien zijn, en aanpassingen aan uw fiets kan maken op basis van de Fit-gegevens, pre-fit fysieke bevindingen en uw doelen op de fiets. Dit kan ook wijzigingen in de uitrusting omvatten, zoals schoenen, voetbedden, zadel, stuur, enz.
  4. Digitale kaart: Nadat u en uw monteur uw definitieve fietspositie hebben gekozen, maakt de monteur een digitale kaart van uw definitieve fietsopstelling met behulp van de Retül Zin-tool. De fietsgegevens en Zin-toolmetingen worden gegenereerd in een compleet rapport dat u op elk moment kunt raadplegen na uw afspraak voor het passen van uw fiets.
  5. Vervolg: Na een paar weken neemt de technicus contact met u op om te vragen hoe het gaat. Alle vragen/opmerkingen en eventuele zorgen zijn bespreekbaar!

Wij zijn van mening dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om ideaal op de fiets te zitten, zonder klachten. U kunt bij ons zowel terecht voor een meting bij de aanschaf van een nieuwe fiets en voor een meting ten behoeve van het afstellen van uw huidige fiets. Een dynamische fietspositiemeting (Retül meting) duurt 2 tot 2,5 uur en wordt afgenomen op uw eigen fiets, die zodoende optimaal afgesteld weer mee naar huis gaat. De kosten van deze meting zijn €250,- en gaan uitsluitend op afspraak.

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kunt u mailen naar kevin@egbertegberts.nl of bellen naar 0599-234224